Sähköyhtiöiden agressiivinen uusasiakashankinta

Sähköyhtiöiden hintakilpailutus, henkilökohtaisen sähkötarjouksen pyytäminen ja uusien sopimusten sitominen on tehty helpoksi ja vaivattomaksi palveluksi. Sähköyhtiöt kilpailevat agressiivisesti asiakkaista ja pyrkivät luomaan erittäin helppokäyttöisiä palveluita sekä vastustamattomia markkinointikampanjoita. Hyvä esimerkki helppokäyttöisyydestä on Vantaan Energian saumaton palvelu, jonka avulla sähköhinta on helppo laskea. Ennen kuin aloitat sähköyhtiöiden kilpailutuksen, on kuitenkin hyvä tietää mistä sähkön hinta oikeasti koostuu sekä miten varmistaa edullinen sähkötarjous. Tämän kirjoituksen loppuun on myös  kerätty lista asioista, joita kannattaa hyödyntää tarjouskilpailussa.

Mistä sähkön hinta muodostuu sähkötarjouksessa?

Uutta sähkötarjousta pyydettäessä on hyvä tiedostaa, mistä sähkön kokonaishinta muodostuu. Vaikkakin sähkötarjous näyttää itsessään hyvältä, on tiedostettava, että siihen lisätään vielä sähkönsiirtomaksu. Sähkönsiirtokulut eivät ole kilpailutettavissa ja kulu on vakiohintainen, jonka paikallisesta sähköverkosta huolehtiva sähköyhtiö perii kaikilta kuluttajilta. Tästä syystä sähkötarjouksen tekevä yhtiö ei pysty vaikuttamaan siirtokuluihin. Kokonaisuudessaan sähkön hinta muodostuu sähkön myynnistä, sähkön siirrosta ja veroista. Esimerkiksi Vantaan Energia tarjoaa kätevän sähkötarjouslaskurin, jonka avulla voi laskea oman kulutusen sekä vertailla eri vaihtoehtoja. Lisäksi sähköyhtiöt tarjoavat samalla kertaa mahdollisuuden tehdä uuden sähkösopimuksen, jolloin uusi sähköyhtiö myös tarjoutuu hoitamaan sopimussiirron kokonaisuudessaan kuluttajan puolesta.

Sähkön kokonaishinnasta sähkön siirtomaksu tulee monesti yllätyksenä sähkön ostajalle. Sähkön siirtomaksut ovat viimeaikoina kasvaneet ja onkin verrattu, että omakotitalon kulutuksella sähkönsiirtokulu voi olla jopa 730 euroa suurempi kuin vuonna 2010. Oletuksena tietysti, että sähkön hankkii samasta yhtiöstä. Samaiselta ajalta kerrostalon sähkönsiirtomaksut ovat nousseet liki 190 euroa.

Sähkön hinta itsessään määräytyy Nord Pool –sähköpörssissä (http://www.nordpoolspot.com/#/nordic/table) ja viimeaikoina sähkön pörssihinta on pysytellyt tavallista alhaisempana. Tämä ei ole kuitenkaan heijastunut sähkön kuluttajahintoihin sähkötarjouksissa, mikä mahtaa olla syynä?

Osaltaan ilmiötä selittävät määräaikaiset sähkösopimukset. Mikäli sähkötarjousta tehdessä on valittu sopimuksen tyypiksi määräaikainen sopimus, se tarkoittaa, että kuluttaja ja sähkön myyjä ovat sitoutuneet sovituksi ajanjaksoksi tiettyyn sähkön vakiohintaan.

Toinen osatekijä on verojen nousu. Viime vuosina verojen nousu on aiheuttanut kuluttajahintojen nousun, Tästä syystä myös sähköveron hinta on heijastunut sähkötarjouksissa nousevasti viime vuosien ajan vaikkakin pörssihinta on ollut laskeva.

Sähkönostajan muistilista sähkötarjousta arvioitaessa

  • Paljonko kulutat sähköä vuositasolla? Vuosittainen sähkön kulutus (kWh) kannattaa arvioida, jotta pystyt vertailemaan sähkötarjouksia keskenään.
  • Paljonko maksat sähköstä tällä hetkellä? Tämä euromääräinen luku toimii lähtökohtana tarjouksien vertailulle.
  • Tarjouksien pyytäminen sähköyhtiöiltä. Tarjouspyyntöjä on helppo tehdä internetissä. Moni sähköyhtiö tarjoaa mutkattoman työkalun yhteydenottoon sekä sähkön hinnan arviointiin. Esimerkiksi Vantaan Energia tarjoaa suoraviivaisen palvelun sähkötarjouksen saamiseksi.
  • Sähköyhtiöiden markkinointikampanjat. Moni sähköyhtiö mainostaa sähkötarjouksiaan useiden kampanjoiden avulla ympäri vuoden. Usein näihin kampanjoihin liittyy erilaisia rahan arvoisia etuja. Esimerksi usein sähköyhtiöt tarjoavat tietyn euromääräisen summan pois ensimmäisestä laskusta. Euromäärä saattaa olla jopa 50€.

Uuden sähkösopimuksen teko. Mikäli uusi sähkötarjous on nykyistä edullisempi, voit vaihtaa sähköntarjoajaa. Sähkösopimuksen siirtäminen on yleisesti helppoa ja vaivatonta. Varaudu kuitenkin vanhan sähkötarjoajasi mahdollisiin puheluihin, jonka tarkoituksena on pyrkiä tarjoamaan uutta sähkösopimusta kilpailukykyiseen hintaan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *